Indlæser...

Beregn kabel til LED ekstralys og fjernlys på biler

Hvordan vælger man den rigtige tykkelse på strømledninger til LED ekstralys og fjernlys?

Et spørgsmål vi utroligt ofte får handler om hvilken tykkelse man behøver på strømkablet til LED ekstralys og fjernlys på biler, ofte kaldt kabeltværsnit eller kvadrat (kvadratmillimeter). Dette er måske ikke altid lige enkelt at sætte sig ind i, og kan være vanskeligt for mange at finde hoved eller hale i. I denne artikel tager vi derfor et kig på hvordan man finder den rigtige tykkelse strømkabel til netop dit formål og det ekstralyset du ønsker at opkoble.

Hvorfor er den rigtige tykkelse på et strømkabel så vigtigt?

Når det kommer til strøm så er det utroligt vigtigt at man har den rigtige tykkelse på strømledningerne, der svarer til det strømforbrug som lampe(erne) der skal monteres har. Alle lamper er forskellige og bruger forskellig mængde strøm, og tykkelsen på ledningen vil derfor variere alt efter hvilken lampe og hvilket antal lamper som skal tilkobles. 

Grunden til at det er så vigtigt at have den rigtige dimension på ledningerne skyldes, at hvis ledningen er for lille, så vil den ikke kunne klare at levere tilstrækkeligt med strøm til produktet. Og så kan man risikere at produktet ikke fungerer som det skal, og de typiske fejl vil normalt være at lyset blinker, ikke lyser eller at lyset flimrer. Et produkt kræver en vis mængde strøm, og ledningen skal være i stand til at levere dette til produktet. 

Hvis ledningen er for lille kan man også risikere at der opstår overophedning i ledningen. Hvis ledningen er betydeligt mindre end den burde være, så kan man risikere at der udvikles så meget varme at ledningen smelter, noget som kan være brandfarligt.

Hvordan finder man den rigtige dimension på ledningen?

For at kunne finde ud af hvilken dimension er den rigtige til netop din opkobling, så skal vi først finde ud af hvor meget strøm der skal bruges på denne strømledning. Den nemmeste måde at finde ud af dette på, er at finde lampens(ernes) som skal monteres samlede watt-mængde. Denne information kan du ofte finde på produktsiden eller på produktets emballage. Til vores eksempel vil vi bruge Lumen Helios CS20. Her kan vi se at denne LED-rampe har et strømforbrug på 90w. Hvis vi skulle montere 2 stk. af disse, så ville strømforbruget nu være 180w. 

Når vi har fundet det samlede strømforbrug i watt, så skal vi omregne dette til ampere. Dette gør vi så vi kan bruge tabellen nedenfor til at finde den rigtige kabeltykkelse. Dette er faktisk rigtigt nemt at gøre. Det eneste vi skal gøre, er at dele mængden af watt med den spænding dette skal installeres på. Almindelige køretøjer såsom personbiler, varebiler og lignende er altid på 12 volt, hvorimod større køretøjer såsom lastbiler er på 24 volt.

I vores eksempel ønsker vi at montere 1 stk. Lumen Helios CS20, som har et strømforbrug på 90w. For at kunne finde mængden af ampere, så er vi nødt til at gøre det følgende:

12 volt – 90w/12v = 7,5 ampere

24 volt – 90w/24v = 3,75 ampere

Når vi har gjort dette, så skal vi nu finde ud af hvilken længde det kabel vi ønsker at bruge skal have. Mange glemmer ofte at længden på ledningen spiller en stor faktor på hvor tyk ledningen skal være. Jo længere ledningen er, jo tykkere skal den være. Hvis man er usikker på den nøjagtige længde, så kan være smart at lægge lidt ekstra længde til, så man ikke ender med at underdimensionere ledningen.

Når vi kender kabellængden og strømtrækket i ampere, så kan vi bruge tabellen nedenfor for at finde ud af hvor tyk ledningen skal være. I tabellen nedenfor kan vi se, at man på venstre side finder strømtrækket i ampere, og at man på højre side finder længden på kablet som skal anvendes. For at kunne finde kabeltykkelsen, så er vi nu nødt til at tegne en lige streg mellem strømtrækket og kabellængden. Når vi gør dette, så ser vi hvor stregen krydser den midterste del som er kabeltykkelsen i kvadratmillimeter (mm2). Her vil vi nu se hvilken tykkelse vi skal bruge til at montere lampen(erne).

For at sætte dette i praksis kan vi bruge vores eksempel til at montere 1 stk. Lumen Helios CS20. Denne har som vi ved et strømforbrug på 90w. Vi skal montere dette på en personbil som bruger 12 volt spænding. Når vi omregner dette til ampere, så ser vi at strømtrækket på denne lampe er 7,5 ampere. Til vores montering behøver vi nu en 5,5 meter lang ledning for at kunne montere lampen. Vi tegner derfor en lige streg mellem 7,5 ampere og 5,5 meter i tabellen. Vi kan nu se hvor stregen krydser den midterste del af tabellen. Her ser vi at for at kunne montere, så skal vores ledning være 2,5 kvadratmillimeter. Nu ved vi hvilken tykkelse vores ledning skal have, og vi kan montere lampen på bilen sikkert.

Tips:

  • Husk at både positiv (+) og negativ (+) ledning til lampen skal have samme tykkelse.
  • Hvis du ikke finder et kabel med den samme kabeltykkelse som den i tabellen, så skal du altid vælge et tykkere kabel.
  • Det anbefales altid at tilkoble strømledninger direkte til batteriet.
  • Det anbefales altid at bruge en sikring på den positive (+) strømledning som er koblet til batteriet. Det er desuden smart at bruge en sikring som er noget større end strømforbruget på lampen(erne). I vores eksempel har vi brugt en 10 ampere sikring.
  • Hvis du bruger et relæ, så er det bedst at bruge et relæ som er relativt meget større end strømforbruget. I vores eksempel har vi brugt et 20 ampere relæ.
  • Hvis du skal montere xenonprodukter, så er det vigtigt at huske på at xenon kan bruge op til dobbelt så meget strøm i opstartsfasen. Dette er fordi xenon kræver en opstartstid for at varme xenonpæren op. For at reducere denne tid bruger ballaster derfor mere strøm for at varme pæren hurtigere op. En 35w ballast kan derfor bruge op til 70w det første sekund, og vil derefter normalisere sig ned til 35w i løbet af 10-20 sekunder. Dette er vigtigt at tage med i ens overvejelser, når man skal dimensionere ledningerne.
LumenDaylight.dk – Anmeldelser