Indlæser...

Hvorfor er der kunstigt højt lumen på LED-produkter?

Lommelykt med 200 millioner lumen

Hvad med en lommelygte med 200 millioner lumen?

Ville det ikke være noget? Det annonceres et antal steder, at der sælges “helt vanvittige” lommelygter og forlygter. Mange som ikke har sat sig ordentligt ind i sådanne tekniske begreb lader sig narre og køber dem. Men hvordan kan det være at seriøse aktører kun har 1000 lumen, mens disse har 200 millioner lumen? Hvordan kan du forholde dig til dette, og hvor kraftig er den seriøse lygte med 1000 lumen egentlig? Her bliver man ganske enkelt nødt til at bruge ens sunde fornuft, og have nogle alarmklokker som bør ringe når du ser sådanne vanvittige tal. Når det kommer til seriøse mærkevarer såsom Rigid, Lazer, Lumen, Nitecore og andre gode mærkevarer, så kan man stole på at det tal som er opgivet er korrekt. Derfor får du her nogle teknikker som kan afsløre bluffen hos de useriøse.

Effekten fra LED-chippen er ganske konstant på maks 120 lumen per watt.

Dagens teknologi giver os altid mellem 100 og 120 lumen per watt på en god LED-chip. Visse chips kan i teorien producere op til 150, men dette er de absolut mest dyre og de er ikke almindelige at bruge, selv på premium-produkter. Med 120 lumen per watt vil 200 millioner lumen nemlig kræve 1,6 millioner watt, eller 1666 kilowatt. Dit hus bruger et sted mellem 5 og 10 kilowatt/time i vintermånederne. Ringer alarmklokkerne nu? Ok, se på batteriet som følger med her, det er opgivet til 4200 maH, hvor længe vil det vare med et sådan forbrug? Ikke engang ét sekund. Faktisk vil du behøve flere hundrede at denne slags batterier for at give lys i ét sekund med denne mængde strøm.

Hvad så med LED-ramper?

Tidligere var det også normalt at markedsføre LED-ramper med lige så fjollede lumental. Men måske er bilfolk bedre bevandrede indenfor denne type tekniske begreb, og de useriøse aktører blev trætte af at blive taget på fersk gerning i deres bluff. Så for å kunne opgive en helt vanvittigt god lumen, så er de nu begyndt at matche dette med en wattstyrke, som for det utrænede øje måske lyder helt fint.

Hvad med en 20″ LED-rampe med 144 000 lumen? Det lyder jo fantastisk? Men hvorfor har Rigids E20 LED-rampe så kun 35 000 lumen? Det skurrer jo lidt i ørerne, gør det ikke?

Men lad os tage et kig på tallene. Her er den billige LED-rampe opgivet til 1440 watt, så hvis vi tager regnestykket med 100 lumen pr. watt, så stemmer dette jo. Det må så betyde, at denne LED-rampe faktisk har 144 000 lumen?! I dette tilfælde er det wattstyrken, som er den egentlige løgn. Det er ikke fysisk muligt at have en LED-rampe med 1440 watt, og hvis det faktisk havde været tilfældet, så ville den tappe et fuldt opladet batteri på 20 minutter. Selv ikke dynamoen på din bil ville kunne klare at holde liv i en sådan en LED-rampe. En almindelig dynamo er på 660 watt. Hvordan skal du så forholde dig til så kunstige tal? Endnu en gang skal du forholde dig til seriøse producenter såsom Rigid, Lazer og Lumen, der netop angiver den reelle effekt og lysstyrke.

Nu hvor vi snakker om bluff, så skal du også være på udkig efter falsk markedsføring af godkendte fjernlys. Et fjernlys er ikke nødvendigvis godkendt når den er E-godkendt, den skal nemlig være e-godkendt samt have referencetal. For at narre dig, så opgiver de ofte at det har referencetal 10, eller R10. Dette er blot godkendelsen til arbejdslys ECE R10. Den er ikke godkendt som fjernlys på din bil, så hold dig på god afstand af den.

Efter at have læse dette ovenfor, så håber vi at du nu er bedre udrustet til at kunne navigere dig rundt om løgnene på markedet og finde dig nogle gode lys til din bil. Hvis du har behov for rådgivning eller brænder inde med spørgsmål, så skal du endelig ikke være bange for at spørge os direkte.

Efterlad igen en kommentar nedenfor hvis du har oplevet noget lignende eller ønsker at dele din erfaring i forbindelse med dette

LumenDaylight.dk – Anmeldelser