Indlæser...

Koblingsskema Ekstralys – Vores guide til hvordan ekstralys fjernlys tilkobles

lazer sentinel led fjernlys

Hvordan kobles ekstralys til bil

Black Week hos Ekstralys 2021 - Gjør et kupp!Der er mange som tænker, det er vanskeligt og kompliceret at koble ekstralys eller en LED bar til sin bil, men der findes mange gode løsninger, der forvandler monteringen til en leg, hvis bare man er en smule teknisk anlagt. Det første du skal gøre er at bestemme dig for hvilke ekstralys eller hvilken LED bar du skal have, og hvor det skal monteres på bilen. Her kan man for eksempel bruge et nummerpladebeslag, lygtefæster til kængurugitter hvis du har en bøjle på bilen, eller kølergitterbeslag. Når du er kommet så langt så er det væsentligt at vide, hvilke originale fjernlys din bil har. Det vil sige, om du oprindeligt har halogen, xenon eller LED på din bil. Har du halogen så vil monteringen være ganske simpel, men hvis de originale hovedlys er xenon eller LED kan du måske få brug et ekstra modul for at tilføre styrestrøm til relæet. Det første du har brug for er et relæsæt, som passer til det ekstralys, du skal montere. Se vores relæsæt her.

Koblingsskema ekstralys og relæsæt

Hvordan kobles ekstralys til fjernlys? Her kan du finde et simpelt koblingsskema til ekstralys og relæsæt, og hvordan ekstralys kobles til afbryder. Dette er ganske universelt for langt de fleste biler. Her forklares det ganske enkelt. I den oprindelige opsætning er det tiltænkt, at du skal tænde og slukke ekstralyset med den medfølgende afbryder. Du kan nemt tilkoble det på en smartere måde, så fjernlysene styrer relæet. Hvis du ikke har behov for at koble LED-baren eller ekstralysene på en egen afbryder i bilen, tager du blot afbryderen af relæsættet. Så bruger du bare blå /hvid leder som styrestrøm direkte til dit fjernlys, hvis du har halogen som bilens originale fjernlys. Så vil relæet åbne når du sætter på fjernlys, og det tænder sig. Du skal huske at isolere rød og sort ledning til afbryderen hvis du ikke skal bruge denne. Hvis du ønsker at anvende afbryderen sammen med styrestrøm, så lader du afbryderen bryde den blå / hvide ledning.

Er det krav at have egen afbryder når man tilslutter ekstralys?

Du vælger selv om du vil have en afbryder eller ej, da der i loven ikke fremgår specificeret, at ekstralys skal være på en separat afbryder. Du kan altså vælge det, som passer bedst til dit behov. Det eneste, der står i loven angående ekstra fjernlys og afbryder er, at du skal have et lys, som indikerer at fjernlyset er tilsluttet. Det er det selvfølgelig, hvis du installerer en egen afbryder inde i bilen med lys, men kobler du ekstralysene til bilens originale fjernlys har du nemlig dette i instrumentbrættet fra før. Du vil derved ikke have behov for en egen afbryder og slipper for arbejdet og besværet ved at skulle trække en separat afbryder ind gennem torpedovæggen i bilen. Læs mere om dette i denne artikel.

Tilslut led bar til fjernlys

For at finde ud af, om du behøver en styrestrømgiver /canbus modul eller ej, har vi en lille huskeregel. Hvad har du i de dine originale fjernlys? Har du halogen, behøver du den ikke. Har du xenon, anbefaler vi den, og hvis du har LED, bør du i de fleste tilfælde have den. På biler med LED vil du i så fald kunne måle et 12v styrestrømsignal. Hvis du skal finde 12v signal på din bil med LED, anbefaler vi, at du bruger et solid state relæsæt.

Modulet henter et nyt styrestrømsignal for en enklere tilslutning. Ved LED originalt finder du ikke dette signal, og du må derfor bruge et modul. Hvis du har xenon, skal du ind i selve spjældet og finde plusledningen, som aktiverer fjernlyset. Denne foretagelse er lidt kompliceret, så et modul hjælper dig med dette arbejde.
Ved halogen kan du blot finde plusledningen som går ind til fjernlyset og tilslutte dig til denne.

Modernum Digital Lightning 1200

Digital Lightning 1200 er meget simpel at tilkoble og kan anvendes på de allerfleste nyere biler. Tjek om den er kompatibel med netop din bil i  “Koblingsskjema Modernum“.
Der er også relæ på dette modul, så du vil ikke behøve relæsæt som tilføjelse medmindre du skal tilkoble meget kraftige lamper. DL1200 leveres med DT-kontakt. Eftersom du skal bruge den på lamper med Superseal-kontakt, så har vi overgang fra DT til Superseal.

CanM8 styrestrømsgiver

Canm8 modul styrestømsgiverCanM8 giver dig et nyt styrestrømsignal til biler med LED eller Bixenon. For at finde koblingsskema til CanM8 modulet, skal du downloade CanM8 mobilapp til Iphone eller Android. Når appen er installeret kan du scanne eller indtaste QR-koden, som er på selve produktet, og du vil kunne vælge din bilmodel og finde koblingsskema for akkurat din bil.

Hvordan tilsluttes ekstralys

Tilslutning af ekstralys er som udgangspunkt ganske simpelt på de fleste biler. Traditionelt set er det kun nødvendigt med tre tilkoblinger. Plus og minus på batteriet og styrestrøm. Du finder forklaring på, hvad styrestrøm er længere oppe i denne artikel. I alle tilfælde er der kun tre koblinger, hvis du har almindelige halogenpærer i fjernlys på din bil. Som du har læst tidligere, så er der enkelte biler som skal have eget modul for at hente styrestrøm fra bilens CAN bus system. 

Her giver vi dig en punktvis beskrivelse af fremgangsmåden når du skal tilslutte ekstralys til din bil.

Punkt 1. 

Start altid med at finde styrestrømmen. Har du halogenpærer i fjernlys er det enkelt og meget godt. Så er det plusledningen til bilens fjernlyspære, der vil give dig styrestrøm. På biler med xenon eller LED kan man også finde styrestrøm i ledningsnettet til hovedlygten. Så skal man bruge et multimeter og måle om man kan finde en 12v strøm, som aktiveres når fjernlys tændes. Finder du dette i stikket med alle ledningerne, som går ind i lampen så kan du bruge dette til styrestrøm. 

Til biler som ikke har halogen anbefaler vi at anvende et solide state relæ. Dette er et relæ som trækker mindre strøm og har beskyttelse mod tilbageslag fra spænding. Noget som er særlig vigtigt for biler med LED-hovedlys. Solide state relæsæt finder du her, og Standard relæsæt finder du her.

Har du LED eller xenon men kan ikke finde 12v for fjernlys i hovedlygten, så skal du have et CAN-bus modul til styring af ekstralyset. Læs mere om dette længere oppe i artiklen.

Punkt 2

Når du har fundet styrestrømmen er du klar til at begynde tilkoblingen, og det er kun tre tilkoblinger, som skal udføres. Du tilslutter plus og minus til batteriet, og tilslutter relæets styrekabel til der, hvor du fandt styrestrømmen på bilen.

Punkt 3. 

Når du har færdiggjort tilkobling af relæsæt, så er der bare tilbage at tilslutte ekstralyset og teste at dette tænder, når du aktiverer fjernlys på bilens fjernlysafbryder.

LumenDaylight.dk – Anmeldelser