LED lys til både og marine
LED lys til både og marine, og hvordan du kan vælge nogle gode lyskastere til både og marine? Dette vil vi tage et nærmere kig på her.
LED lys til både og marine er vigtigt, og især til de både som færdes meget i mørket. Her snakker vi hverken om lanterner til at blive set eller navigationslys. Vi snakker i stedet om lys, som gør at du kan se bedre, gerne fremover eller på det område du arbejder på. I denne artikel ønsker vi at beskæftige os lidt med de vigtigste egenskaber LED lamper til både bør have. Vi vil i denne forbindelse hive nogle eksempler fra vores eget sortiment frem, som fungerer som gode eksempler på hvilken type lampe du bør vælge til din båd. Det maritime miljø er langt hårdere end på land, så dette stiller naturligvis endnu strengere krav til lamperne.
Se også gerne den lækre marinevideo vi har produceret i samarbejde med Rigid D-XL.
Rust på LED lamper
En god marinelampe er modstandsdygtig mod saltvand og rust. Derfor kan du heller ikke bruge de rimelige varianter, såsom f.eks. Lumen Workforce. De vil nemlig efter måske et lille års tid have en del rust. Rust som gradvist vil tære forbi pakningerne, og dermed ødelægge lampen. Når du tilkobler lamperne, så er det utroligt vigtigt at du er omhyggelig med stikkene. For saltvandet kan nemlig snige sig ind i kablerne og også producere rust her, hvis man ikke får tætnet ordentligt.
Radiostøj på LED lamper
Hvis du har navigationsudstyr på båden, så er det særligt vigtigt at lampen ikke har meget radiostøj. Her har Rigid vist sig at være utroligt gode, og der hvor andre har fejlet har Rigid marine været en af de bedste indenfor klassen. Hvis du ikke vælger Rigid, så bør du se efter en lampe med CISPR godkendelse, ECE R10 godkendelse eller i det mindste RFI/EMI-beskyttelse.
Lysbilledet på LED lygter
Vi har vi leveret en hel del Rigid marine RDS til større både, såsom fiskerbåde eller passagerskibe. Den giver et helt unikt lysbillede, for den har nemlig udelukkende spot-reflektorer. Disse spots er fordelt ud på en buet LED-rampe, som spreder disse spots ud over i et jævnt lysbillede som hver især lyser utroligt langt. Denne type RDS producerer næsten ikke strølys, hvilket normalt ville have blændet kaptajnen. Den sender al lyset langt fremover. Både som er udstyret med en RDS kan ses på mange kilometers afstand, og det ser helt vildt ud, når båden lægger til kaj med lyset tændt.
Lysstyrken er vigtig
Lysstyrke, der kræves mere lys på et mørkt hav end på tør asfalt. Det mørke hav vil sluge en del lys, og du bør derfor vælge et hak kraftigere på bådens lyskaster end du ville på bilen.
Lampen må ikke have jordforbindelse i lampens krop
På større fartøjer vil en lampe som lækker negativ polaritet ud i lampens krop forårsage en hel del problemer. Det bedste er selvfølgelig at undgå lamper hvor dette forekommer, men hvis du nu skulle have en sådan lampe, så er du nødt til at montere den med gode gummiskiver. På en måde så lampens krop ikke kommer i kontakt med bådens krop.
Hvad med et godt arbejdslys eller dæklys til båden?
Til fiskerbåde og større fartøjer kræves der kraftige lamper, og helst 230v. I disse tilfælde anvendes der ofte Rigid Site Light, som er et monster af en lygte på over 200 watt. Det unikke ved denne lygte er dens lysbillede. Her er der tale om maksimal spredning med en let buet front, der vil give endnu mere sidelys. Både som anvender denne har givet os utroligt gode tilbagemeldinger på deres lysmængde og lysbillede. Til mindre både og til fritidsbåde anbefaler vi Rigid D-serie eller en lignende størrelse. Her får man en god spredning, som giver et godt lys på dækket eller ud til siderne, således at du kan arbejde eller lægge til kaj på selv de mørkeste aftener.