Indlæser...

Styrestrømgiver Ekstralys – en guide til canbus, canm8, XBB og Modernum

lazer sentinel led fjernlys

Hvad er canbus? Og hvordan styrer canbus fjernlysene på bilen?

Black Week hos Ekstralys 2021 - Gjør et kupp!Moderne biler har ofte canbus på hele eller dele af bilen. Dette giver mange muligheder for bilproducenterne, og de kan styre absolut alle funktioner på bilen via bilens software, via skærm og via opdateringer. Tesla kom for eksempel med en softwareopdatering, hvor en ændring ikke tillod dig at blinke med fjernlysene, i næste softwareopdatering blev dette ændret. Hvis bilen kun var styret af relæer, så havde dette ikke været muligt. En anden fordel er, at eksempelvis hovedlygten nu kun har 4 kabler inde i, mens de i “gamle dage” typisk havde 10 eller flere kabler. Nu modtager  lygten kun strømtilførsel og canbus signalkabler. Canbus er ganske enkelt en digital form for at styre alle bilens funktioner. Men ofte har biler kun delevis canbus styring. Lysene kan for eksempel være styret via traditionelle relæer, mens centrale funktioner såsom bremser og andet er canbusstyret.

Hvordan hentes styrestrøm eller signalstrøm til ekstralys, når bilen har can bus?

Det lyder sikkert kompliceret med canbus, men i princippet henter vi styrestrøm til ekstralys på alle biler på markedet. Ofte klares det at hente signalet via ledningen ind til lygten, men den mest anvendte metode er at bruge en canbus styrestrømgiver eller et canbus relæ. Dette er kort fortalt en boks, som lytter til bilens signaler og aflæser signalerne, som bilen sender til fjernlysene. Dette signal oversætter den og giver en styring til et almindeligt fjernlysrelæ, så du kan give LED-baren eller dine ekstralys strøm. Det er ikke vanskeligt.

XBB Dongle® & XBB PowerUnit som styrestrømgiver til canbus Ekstralys

XBB har udviklet en genial dings som giver dig et trådløst styrestrømsignal til dine ekstralys. Den kobles ganske nemt til bilens OBD udgang inde i bilens kupé, denne dingsen aflæser bilens system og aflæser når bilens fjernlys bliver aktiveret. Når den opdager at fjernlys bliver aktiveret sender den øjeblikkeligt signal til et trådløst relæ som du har sat på relæsættet på ekstralysene. Det fungerer på vældig mange biler. Systemet er måske lidt kostbart, men sparer dig til gengæld for noget monteringstid, og du får samtidig mulighed for at lade den styre baklys eller andre lyskastere foruden fjernlysene. 

Fordel: Enkelt. 

Ulempe: Dyrt. Trådløs teknologi er ikke altid perfekt.

Modernum styrestrømgiver til Ekstralys og LED-bar med canbus

For tiden er Modernum styrestrømgiver den løsning, som vi leverer absolut mest af til profesionelle aktører såsom bilværksteder og bilforhandlere. Denne løsning ligger i samme prisklasse som XBB, altså relativ dyr. Men for de profesionelle aktører er en time sparret på monteringstid ganske lønsomt, og netop dét er fordelen ved Modernum. Det er meget nemt at montere og du slipper for at skulle ind i bilens kupé for at finde signal. Desuden er det en aldeles stabil montering, eftersom signalerne bliver overført via kabel. Dertil er Modernumsættet komplet som relæsæt, så du undgår ekstra kabel, så længe dit udstyr ikke trækker mere end 13A eller ca. 156 watt. 

Fordel: Enkelt. Stabilt

Bakdel: Kosteligt

CanM8 Cannect Canbus styrestrømgiver til ekstralys fjernlys og LED-bar

Har gennem tiden været vores mest solgte løsning. En professionel løsning, som giver styrestrøm til et relæsæt. Modulet aflæser bilens signaler og oversætter det til et styrestrømsignal som kobles til relæsættets styrestrømkobling. Undrer du dig over, hvordan et relæsæt tilsluttes, så finder du en guide om det her.Lumen relæsæt til ekstralys ville CanM8 så tilkobles et hvidt kabel. Monteringen er lidt mere tidskrævende eftersom du skal ind i bilens kupé for at finde signalkablerne. 

Fordel: Billigste løsning. Stabilt

Bakdel: Kræver at skulle ind i bilens kupé

Montere canbus uden brug af styrestrømgiver

På mange biler fungerer det fint at måle sig frem til et signal og bruge det på hvidt kabel på relæsættet og tilslutte ekstralysene på traditionel vis. Vi har blandt andet gjort dette på Teslaer med canbus styring og BMW’er med bixenon. Hvis du vælger denne metode kan du vurdere om du vil bruge et digitalt relæ, da et digitalt relæ ikke afgiver støj og ikke vil påvirke eller forstyrre bilens canbussystem.

Videoguide til at montere XBB, Modernum og CanM8 på bil

Vi er ved at udarbejde en god videoguide til dig, som du snart får at se på siden her.

Er det vanskeligt at montere ekstralys på canbus biler?

Som udgangspunkt nej. Det virker dog med sandsynlighed temmelig kompliceret med alle de ting du har brug for og al den information, du står overfor. Men det er faktisk ikke så vanskeligt og tager heller ikke så lang tid. Hvis du lykkes med at skifte pære på en moderne bil, så kan du klare at montere en styrestrømgiver. Og du har selvfølgelig os i baghånd, hvis du skulle få brug for hjælp. Det er blot at kontakte os for at modtage fagkyndig hjælp undervejs i dit projekt. Eventuelt kan vi sætte dig i kontakt med et værksted i nærheden af dig, som kan gøre arbejdet for dig. Vi har et enormt netværk bestående af flere hundrede værksteder fordelt over hele skandinavien.

Hvordan fjerner jeg fejlmelding på Canbus efter at have monteret LED-pærer?

Hvis du har fået en fejlmelding efter at have skiftet til LED pærer på din bil, kan dette løses ganske enkelt. Læs denne artikel om fejlmelding, pæretjek og canbus på vores blog. Kort fortalt; eftersom LED-pærer har så lavt et strømforbrug, må vi kompensere for det manglende strømforbrug, så bilen ikke tror, der er noget galt med pæren. Dette gøres med det, der kaldes en modstand. En modstand hjælper os med at trække mere strøm på en strømkreds, så det samlede strømforbrug øges.

LumenDaylight.dk – Anmeldelser